Geld en het familiesysteem - Puur na Tuur

Geld en het familiesysteem

Wat belemmert de stroom?

 

Ongeveer een half jaar geleden merkte ik een aanzienlijke daling op van het aantal individuele cliënten. Aanvankelijk dacht ik dat het aan de vakantieperiode lag, maar in september kwamen ze niet terug… Al gauw werd ik overvallen door angst en paniek. Angst voor (financieel) tekort, paniek dat ik mijn rekeningen niet zou kunnen betalen. En zelfs worst case scenario denken dat mijn praktijk failliet zou gaan.

Ik merkte dat ik het ene moment in actiemodus en overdrive ging en vanalles deed om toch krampachtig geld binnen te rijven. Het andere moment was ik dan weer volledig apathisch en kwam ik in een soort lethargie terecht waarbij ik niks deed en de minuten, uren en dagen voorbij liet glijden.

Toen ik op een gegeven moment dit patroon, deze copingstrategie doorzag, keerde ik naar binnen om te doorvoelen waar het nu werkelijk over ging. Het werd me al snel duidelijk dat onder de angst verdriet schuilt. Verdriet om dezelfde weg op te gaan als mijn ouders en voortdurend in stress te moeten leven vanwege het financiële tekort.

Link met het familiesysteem

 

Als kind zag ik in mijn gezin van herkomst dat mijn ouders het niet breed hadden. Iedere Belgische Frank werd omgedraaid en elke uitgave werd gewikt en gewogen. Mijn moeder hield zelfs een klein schriftje bij waarin ze elke uitgave noteerde. Zotte uitgaven werden niet gemaakt en jezelf iets gunnen gebeurde maar sporadisch.

Ik kreeg dus dit beeld van financieel tekort mee van thuis uit. En ook de boodschap dat je wel hard moet werken voor je geld en dat het niet moeiteloos naar je toe komt. Toen die beelden en herinneringen aan de thuissituatie terug boven kwamen, kon ik ook zien hoe loyaal ik op deze manier was aan mijn familiesysteem door in die angst, stress en paniek te blijven hangen.

“Ik doe het niet beter dan jullie, papa en mama. Ik hou mezelf klein en stijg niet boven jullie uit. Dit doe ik uit liefde en loyaliteit naar jullie – mijn ouders – toe.”

Transformatie

Door mijn licht te laten schijnen op dit oude, beperkende verhaal kon ik symbolisch ook een buiging maken voor het lot van mijn ouders. En zien dat hun geldverhaal niet mijn geldverhaal hoeft te zijn. Dat ik bewust kan kiezen voor overvloed, moeiteloosheid, flow. Dat geld als energie mag stromen zowel naar mij toe als van mij weg in een soort lemniscaat, een dynamische stroom.

Ik hoef mezelf niet tegen te houden en klein te houden. Integendeel. Ik eer mijn ouders en mijn familiesysteem het meest als ik mijn plek inneem, in mezelf zak, mijn kracht en ook mijn kwetsbaarheid toelaat en in de wereld ga staan met al mijn kwaliteiten en valkuilen. Ik mag in mijn grootsheid gaan staan en (financiële) overvloed is mijn geboorterecht. Ik gun het mezelf net zoals ik het iedereen rondom mij ook gun.

Toen ik dit kon voelen op een diepere laag ging het in mezelf weer stromen. Ik hield me niet meer tegen door die belemmerende gedachten en overtuigingen. Het verleden hoeft mij niet te bepalen. Ik mag kiezen voor mijn leven. Een leven wat natuurlijker, vrijer en bewuster verloopt dan dat van mijn familiesysteem. En ook als ik kies voor mezelf dan hoor ik nog bij mijn familiesysteem.

Door deze angst voor (financieel) tekort systemisch te gaan onderzoeken en transformeren begon het ook weer te stromen in mijn praktijk. Zelfs zo dat ik aan het overwegen ben om een cliëntenstop in te bouwen en met een wachtlijst te werken zodat ik de balans tussen zelfzorg en aanwezig zijn voor mijn cliënten maximaal kan bewaken.

Herken je dit?

Ben jij ook benieuwd naar jouw belemmerende overtuigingen en verhalen en wil jij onderzoeken hoe jij deze kan transformeren d.m.v. opstellingenwerk zodat het weer volop kan stromen in jezelf en jouw bedrijf, wees van harte welkom in het Business-Stroom-Traject.

Tijdens het Business-Stroom-Traject kan je de belemmeringen rond je zielsverlangen onderzoeken. Hoe heerlijk is het om de pijn die je droeg in je familiesysteem met liefde en zachtheid terug te geven en om jezelf te bevrijden van lasten die je al jaren met je meedraagt. Je voelt je lichter, energieker en meer verbonden. Je durft meer jezelf te zijn in je business en in je volle kracht te staan. Je bedrijf gaat stromen als nooit tevoren.

Ik wil meer weten

Wil jij het ook weer meer laten stromen in jezelf, jouw bedrijf en de wereld rondom je heen, wees van harte welkom op het Business-Stroom-Traject dat ik samen met Linda Myncke van A+Muze vormgeef. Ik nodig je uit om dit samen te ervaren tijdens de 3-daagse die we speciaal voor jou in elkaar gestoken hebben.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Puur na Tuur draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders